dimarts, 3 d’abril del 2012

Els misteris de la Mona Lisa




El famós quadre de la Mona Lisa de Leonardo podria ser un autoretrat del propi autor. El psiquiatra britànic Digby Quested ens sorprén amb un article publicat al Bulletin of the Royal College o Psychiatrists amb la teoria del mirall invertit. Però aquesta teoria no és nova ja que als anys 80 uns anàlisis amb raig X demostraven que la Mona Lisa i l’autoretrat de Leonardo durant la seva vellesa encaixaven perfectament. Quested afegeix que el somriure de la Mona Lisa inclinat cap a l’esquerra és més propi d’un somriure masculí, per tant, la imatge podria ser un autoretrat invertit.
(elpais.com/diario/1992/12/17/cultura/724546804_850215.html)

El somriure de la Mona Lisa és un truc. Leonardo va pintar-lo amb mitjançant una tècnica pictòrica que fa creure a l’ull humà aquesta expressió. Segons un estudi el somriure sembla canviar segons el punt on fixem la mirada. Si la mirem als ulls, els quals et segueixen a mirada des d’on la miris, veiem com ella esbossa un subtil somriure, però si la mirem a la boca aquesta rialla desapareix deixant una expressió neutra. Sembla que Leonardo va utilitzar tècniques per enganyar a l’espectador, i en aquest cas ho podria haver fet gràcies a la tècnica del sfumato, en que s’afegeixen capes de pintura unes damunt les altres per generar canvis subtils al reflex de la llum.


Leonardo da Vinci i les tècniques artístiques
Durant el Renaixement, les tècniques pictòriques van estar en constant evolució. Leonardo da Vinci va dedicar tota la seva vida intentant inventar noves tècniques pictòriques i millorar les tècniques convencionals, sense tenir massa èxit. Els seus quaderns de notes contenen fòrmules magistrals fetes per ell mateix. Va deixar escrit el procediment per a extreure la resina dels xiprers per a l'elaboració  d'un vernís amb oli de nous. La seva invenció de pastels de colors, basats en la barreja amb pigments de cera, obrí noves possibilitats artístiques. Durant la seva estada com aprenent en el taller de Andrea de Verrocchio ja va experimentar amb la tècnica de la pintura a l'oli, que en aquells moments era nova a Itàlia.

(pinzelladadart.blogspot)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada